10 Kasım 2014 Pazartesi

Nokia Kameralarının Karşılaştırması

Nokia kameraları testte!

Nokia'nın üst seviye ve alt seviye telefonlarının kameralarını karşılaştırdık!

Cebinizde taşıyabileceğiniz iyi bir kameraarıyorsanız, Nokia'nın sizin için bir dizi çok iyi seçeneği var. Kameranın üzerinde PureViewdamgası da varsa, özel bir cihazla karşı karşıyasınız demektir. Peki ama Nokia'nın uygun fiyatlı telefonlarının kameraları da iyi mi? Bu yazımızda Nokia Lumia serisinin farklı noktalarından telefonların kameralarını karşılaştıracağız.

İşte katılımcılar

Nokia Lumia 1020

PureView: Evet
Çözünürlük: 41MP
Lens: f/2.2
Çıkış tarihi: Temmuz 2013
Fiyatı: 1400 TL

Nokia Lumia 930

PureView: Evet
Çözünürlük: 20MP
Lens: f/2.4
Çıkış tarihi: Temmuz 2014
Fiyatı: 1800 TL

Nokia Lumia 635

PureView: Hayır
Çözünürlük: 5MP
Lens: f/2.4
Çıkış tarihi: Haziran 2014
Fiyatı: 600 TL

Nokia Lumia 530

PureView: Hayır
Çözünürlük: 5MP
Lens: f/2.4
Çıkış tarihi: Eylül 2014
Fiyatı: 130 dolar

Yazılım ve donanım

Yazılım ve donanım

Nokia, telefon kameralarının işleyişinde son bir senede değişiklikler yaptı, ancak temel özellikler tüm telefonlarda hemen hemen aynı. Nokia'nın kamera uygulaması, uygun fiyatlı bir telefon olan Nokia Lumia 530'da bile kamera ayarlarını elle kontrol etmenize izin veriyor.

Biraz kafa karıştırıcı ancak tüm bu telefonlar, Windows Phone'un standart kamera uygulamasına da yer veriyorlar. Bize sorarsanız, Nokia'nın uygulamasının ek özelliklerinden vazgeçmek istemezdik. Testlerimizde Nokia'nın uygulamasını kullandık ve adil olmak adına tüm ayarları otomatikte bıraktık. Telefonlar donanımsal olarak birbirlerinden oldukça farklı olduklarından, mümkün olduğunca adil davranmaya çalıştık.

Nokia Lumia 530 ve 635, 1/4 inç'lik küçük sensörlerle gelirken Lumia 930, 1/2,5 inç'lik iyi bir sensörle geliyor. Lumia 1020'de ise 1/1,5 inç'lik muazzam bir lens bulunuyor. Sensör, herhangi bir kamerada fotoğrafı oluşturan ışığı toplar, dolayısıyla genellikle ne kadar büyükse, ışıklandırmanın çok iyi olmadığı yerlerde o kadar iyi performans sunar.

Kameraların çözünürlükleri de oldukça farklı. Lumia 530 ve 635, 5MP çözünürlük sunarken Lumia 930, 20MP'lik bir sensöre, 1020 ise tam 41MP'lik bir sensöre sahip.

Bir de kamera donanımının diğer tarafını oluşturan lens var. Bu alanda en çok f-stop değerine önem verdik. Bu değer, telefondaki lensin odak aralığını, onun ne kadar "hızlı" olduğunu, ne kadar ışığı "emebildiğini" gösterir. Sürprize hazırlanın: Testimizdeki kameraların üçü, aynı diyafram açıklığı değerine sahip. Lumia 930, Lumia 635 ve Lumia 530, f2,4 lense sahipken Lumia 1020, birazda hızlı f2,2 lensle geliyor.

Şaşırtıcı olan ise Lumia 930'un lensinin yavaşlığı. Nokia, Carl Zeiss optiklerinin üstünlüğünü öne çıkarsa da Android'li rakipler, çok daha hızlı lensler sunuyorlar. Örneğin HTC One M8, f2,0 lense sahip ve düşük ışıklandırma gibi birkaç alanda iyi bir performansa sahip.

Performans, hız ve aksiyon fotoğrafları

Bu kameraların bazılarının sunduğu temel performans, sizi şaşırtabilir. Bir kamera hızla odaklanamıyor ve fotoğrafı hızla çekemiyorsa, aksiyonu kaçırma ihtimali yüksektir.

Fotoğraf kalitesine geçmeden önce küçük bir hayal kırıklığıyla başlayalım: Testimizdeki telefonların hiçbiri, aksiyon konusunda iyi değil. Tam çözünürlükte fotoğraf çekerken hepsi yavaş davranıyor ve Samsung Galaxy S5'in yanında kaplumbağa gibiler.

En çok hayal kırıklığı yaratansa, en yavaş telefonun Nokia Lumia 1020 olması. Telefonla sadece dört saniyede bir fotoğraf çekebiliyorsunuz, yani performansı çok ama çok düşük. Hızla giden bir objeyi yakalamak isterseniz, 1020'yle bunu yapmak için tek şansınız var.

Lumia 930'un da çok hızlı olduğunu söyleyemeyiz, ancak biraz daha hızlı. Lumia 635 ve 530'dan hızlı olmalarını beklemesek de, üst seviye telefonları geçtiklerini gördük.

Detaylar

Detaylar

Kameraların detay seviyesini ölçmek için onları bir plaja götürdük. İskele, detay testi için iyi bir özne ve bunu değerlendirdik.

Zoom kullanmadan görüntüyü çok keskin bir biçimde yakalamayı başaramayan tek telefon, Lumia 530 oldu. Kardeşlerine kıyasla daha yumuşak bir kare yakaladığı açıkça belli oluyor.

Lumia 635'le çektiğimiz fotoğrafa yaklaştığımızda, karenin neden daha yüksek çözünürlüklü telefonlardaki kadar keskin göründüğünü anladık. İskelenin ayaklarının etrafındaki çizgilerden, telefonun fotoğrafa Sharpening uyguladığı açıktı.

Dolayısıyla Lumia 635'in fotoğrafı uzaktan keskin görünse de, büyütüp kırptığınızda size o kadar çok detay sunmuyor. Yine de 5MP'lik bir kamera için iyi bir performans.

Lumia 930'da da Sharpening'e rastladık, ancak etkisi 635'tekinden daha azdı. Piksel seviyesinde gerçekten doğal görünen tek görüntüyü Lumia 1020 sağlayabildi.

Lumia 930'un çözünürlüğünün Lumia 1020'nin yarısı olduğunu düşünürsek, detaylarda 1020'ye yaklaşması oldukça iyi. Parmaklıklara ve tshirt'lerdeki çizgilere baktığımızda ise Lumia 1020'nin biraz daha temiz bir kare yakaladığını gördük.

Burada iki üst-uç telefonun tam çözünürlüklü fotoğraflarını karşılaştırıyoruz. Ancak standart olarak iki telefon da, çok daha düşük çözünürlükteki 5MP'lik fotoğrafları tercih ediyorlar.

Bu düşük çözünürlükte Lumia 930 ve 1020'nin fotoğraflarının arasındaki fark çok azalıyor. İşte yüksek çözünürlüklü karelerle düşük çözünürlüklülerin karşılaştırması:

Renk ve alan derinliği

Renk

Nokia'nın telefonları fotoğraf çekmede çok hızlı olmasalar da, renk isabetinde genellikle oldukça başarılılar. Diğer alt seviye telefonlarsa renk dengesinde genellikle korkunç sonuçlar veriyorlar. Bu durum, genelde yeterince doygun olmayan kırmızılar veya aşırıya kaçan kırmızı renk olarak karşınıza çıkıyor.

Alt seviye telefonlar renk ve beyaz dengesi konusunda çeşitlilik gösterseler de testimiz, Nokia'ların renk dengesinin oldukça doğal ve kararlı olduğunu gözler önüne serdi. Lumia 530, kırmızıları biraz abartsa da renk doygunluğu genellikle birbirine oldukça yakındı.

İkinci testimizde ise birkaç plaj kulübesinin fotoğrafını çektik. Daha kademeli tonlara sahip bu kare, kameraları daha çok zorlayacaktı.

Lumia 635'in çektiği fotoğraf, diğerlerine göre biraz daha soğuk görünürken, Lumia 530'unki genel olarak sıcak bir tona sahipti. Ancak fotoğraflar arasındaki tutarlılık, bizi etkiledi.

Alan derinliği

Ön planı veya arka planı bulanıklaştıran alan derinliği efektleri, son 12 aydır trend olmuş durumda. HTC One M8 ve Samsung Galaxy S5, bu "sahte" efekti sağlayan modlar sunuyorlar.

Ancak bu efekt, aslında lens ve kamera sensörünün bir işlevi. Lumia 1020 ve Lumia 930, daha küçük sensörlü Lumia 635'e kıyasla alan derinliği efektini çok daha iyi oluşturabiliyorlar.

Bu alanın kesin galibi ise Lumia 1020. En belirgin, yumuşak blur efektini Lumia 1020 sağlıyor. Kameranın sıcak renkleri ise bu sahnede müthiş bir iş çıkarıyor. Lumia 1020, aynı zamanda en sığ alan derinliğini sağlayan kamera. Bu başta kulağa kötü bir şey gibi gelebilir, ancak aslında değil.

Lumia 530 otomatik odaklanma sunmadığından bu testte başarısız oldu. Cihaz sabit bir odağa sahip olduğu için, belirli bir nesneye odaklanamıyor. Bakalım bu eksiğiyle Lumia 530, makro testinde neler yapacak.

Makro

Makro fotoğrafçılık, öznenize çok yaklaşarak, onun gerçek hayattakinden büyük görünmesini sağlamak ve normalde çıplak gözle görünmeyen/fark edilmeyen detayları ortaya çıkarmaktır.

Bu alanda tek bir kazanan var: Nokia Lumia 930. Nokia Lumia 1020, en iyi fotoğrafları yakalıyor olsa da minimum odak mesafesi pek iyi değil. Yani Lumia 1020'yle çok yakından fotoğraf çekemiyorsunuz.

Testimizde odağı korurken yaprağa mümkün olduğunca yaklaşmaya çalıştık. Yaprak üzerindeki küçük "tüyleri" yakalamaya çalıştığımız için, küçük tanecikleri yok sayın.

Lumia 1020, testimizde renkleri gerçektekinden biraz daha abartılı yakaladı.

Lumia 930 ise doğal renklere ve bolca detaya sahip, müthiş bir kare elde etmemize izin verdi. Lumia 1020 de çok yüksek çözünürlüklü sensörü sayesinde yeterince detayı yakalayabildi. Biraz daha yaklaşmamıza izin verse, muhtemelen 930'dan daha iyi sonuç verecekti.

Lumia 635, fiyatına kıyasla iyi bir iş çıkardı. Renkler Lumia 930'daki kadar detaylı olmasa da küçük tüyleri yakalamayı başardı.

Otomatik odaklamanın eksikliği, Lumia 530'la makro fotoğraf çekmeyi imkansız hale getirdi. Yaprağa yaklaşamadığımız için, aradığımız detayları da görme şansını yakalayamadık.

Dinamik aralık

Dinamik aralık

Telefonların dinamik aralık performansını gökyüzünün bulutlu, ancak çok parlak olduğu zor bir sahneyle test ettik. Bu tür bir durumda telefon gökyüzünü veya arka planı karartmayı tercih edecektir - tabi dinamik aralık işlevi sunmuyorsa.

Testimizde iyi bir dinamik aralık performansı sunan tek telefon, Lumia 1020 oldu.

Lumia 930'in yakaladığı kare ise bize Lumia 635'ten biraz daha kötü gibi göründü.

Lumia 530, farklı bir yöntem izlediği için, ilginç bir biçimde en tatmin edici sonucu sağladı. Telefon, yeryüzündeki detayları göstermek için gökyüzünü fazlasıyla parlak bir hale getirdi. Bununla birlikte Lumia 530'un yakaladığı diğer karelerde görünen garip, sıcak tona burada da rastlamanız mümkün.

Bu alanın en iyisi Lumia 1020 olsa da kameraların performansı, Nokia'nın HDR modu üzerinde çalışmasının gerektiğini gösteriyor.

Gece ve düşük ışık

Gece ve düşük ışık

Sıra geldi en merak edilen düşük ışık konusuna. Telefon kameralarının zayıf noktası olan düşük ışıkta hangi telefon, nasıl bir performans gösterdi?

Büyük sensörlü telefonların, küçük sensörlülere göre daha iyi olduğu açıkça görünüyor.

Lumia 635 ve Lumia 530'a göre çok daha büyük sensörlere sahip olan Lumia 1020 ve Lumia 930'dan bahsediyoruz. Lumia 1020 ve Lumia 930 arasında hangisini daha iyi olduğunu söylemek ise zor. Ancak yakın fotoğraflar da 1020 açıkça daha iyiydi.

Sonuç

Sonuç

Testimiz, iyi bir Nokia kamerası için cebinizi boşaltmanızın şart olmadığını gösteriyor. Lumia 635'in kareleri zaman zaman aşırı keskinliğin kurbanı olsa da iyiler. Tek hayal kırıklığı yaşatan ise yumuşak fotoğrafları ve sabit odağıyla Lumia 530.

Peki üst seviyede en iyi telefon hangisi? En iyi fotoğrafların sahibi, Nokia Lumia 1020 ancak esnekliği de kattığımızda günlük kullanım için en iyisinin Nokia Lumia 920 olduğunu düşünüyoruz. Lumia 920, Lumia 1020'den daha hızlı ve çok daha yakın nesnelere odaklanabiliyor.

Belki çok şaşırtıcı bir sonuç olmayacak ancak Lumia 1020, fotoğraf meraklılarının tercihi olmaya devam edecek...